W ślad za komunikatem Komisji Europejskiej (KE) dotyczącym wprowadzenia wyjątkowych środków wsparcia w sektorze owoców i warzyw, dla Rolników poszkodowanych embargiem rosyjskim, oraz w nawiązaniu do instrukcji opublikowanej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Agencja Rynku Rolnego realizując zapisy ww. instrukcji przyjmuje powiadomienia dotyczące zamiaru przeprowadzenia wycofania z rynku owoców lub warzyw nie przeznaczonych do sprzedaży.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wystąpił do Komisji Europejskiej z wnioskiem o wprowadzenie instrumentów wsparcia rynku. W celu uzyskania ewentualnych rekompensat, w przypadku objęcia wycofywanych poprzez biodegradację pełnowartościowych produktów wsparciem, zachodzi konieczność udokumentowania przeprowadzanych działań.
Po ubiegłotygodniowych rozmowach z komisarzem ds. rolnictwa Dacianem Ciolosem, minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki rozmawiał w dniu 19.08.2014 r. z komisarzem ds. handlu Karelem de Guchtem.
W związku z wprowadzeniem przez Federację Rosyjską embarga na polskie produkty spożywcze, w tym owoce i warzywa, Zarząd KRIR w dniu 18.08.2014 r. zwrócił się do Ministra RiRW o uruchomienie wszelkich działań Polskiego Rządu, które mogłyby zminimalizować straty, które dotykają nie tylko producentów owoców i warzyw, ale także będą dotyczyć producentów mięsa i mleka, a w konsekwencji także przemysłu artykułów rolno-spożywczych, problem ten może dotyczyć więc znaczącej części gospodarki Polski.
Komisja Europejska poinformowała, że zamierza uruchomić dodatkowy mechanizm wsparcia sektora owoców i warzyw, dotkniętego rosyjskim embargiem. Unijne fundusze, w wysokości 125 mln euro, mają być przeznaczone na przeprowadzenie działań w zakresie wycofania z rynku części zbiorów owoców i warzyw łatwopsujących się gatunków, których nie można długo przechowywać po zbiorach, a żaden alternatywny do rosyjskiego rynek zbytu nie jest dostępny. Komisja określiła, że pomoc będzie dotyczyć m.in. takich produktów jak: pomidory, marchew, kapusta, papryka, kalafiory, ogórki i korniszony, pieczarki, jabłka, gruszki, owoce czerwone (np.: truskawki, maliny, wiśnie, porzeczka), winogrona deserowe i kiwi. Tak szeroki wachlarz produktów objętych wsparciem ma zapobiec nadmiernemu spadkowi cen tych produktów.