27 listopada 2016 r. podczas Centralnych Targów Rolniczych w Nadarzynie Krajowa Rada Izb Rolniczych zorganizowała Piknik Mleczny sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka. Celem Pikniku było propagowanie wzrostu spożycia mleka i produktów mlecznych w codziennej diecie, odżywczych właściwości mleka, produktów mlecznych oraz ich rola w zdrowym żywieniu. Podczas imprezy poprzez bezpłatną degustację promowane było mleko oraz przetwory mleczne, ich walory smakowe oraz zdrowotne. Rozdawane były ulotki i materiały promujące mleko i produkty mleczne oraz ich znaczenie w codziennej diecie. Wśród najmłodszych dużym zainteresowaniem cieszyły się konkursy i zabawy.
W dniu 6 września 2015 r. Krajowa Rada Izb Rolniczych, przy okazji Dożynek Powiatowo-Gminnych w Grodzisku Mazowieckim, zorganizowała Piknik Drobiowy sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Przeprowadzona została kampania informacyjna promująca walory dietetyczne i smakowe oraz spożycie mięsa drobiowego w postaci różnym wyrobów i potraw.
Dnia 27 czerwca 2015 r. Krajowa Rada Izb Rolniczych zorganizowała podczas Pierwszego Krajowego Święta Truskawki w Buczku Piknik Truskawkowy sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Celem imprezy było promowanie spożycie truskawek w postaci świeżej oraz w postaci przetworów i potraw.
W dniu 16 maja 2015 r. Krajowa Rada Izb Rolniczych, przy okazji organizowanego przez MRiRW Pikniku Poznaj Dobra Żywność, zorganizowała Piknik Wieprzowy sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Przeprowadzona została kampania informacyjna promująca walory dietetyczne i smakowe oraz spożycie mięsa wieprzowego w postaci różnym wyrobów i potraw.
W dniu 14.09.2014 r. w Małej Wsi (Powiat Płocki, województwo mazowieckie) podczas XVI Dni Gminy Mała Wieś, Krajowa Rada Izb Rolniczych zorganizowała Piknik Owocowo-Warzywny sfinansowany z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Celem Pikniku była promocja owoców i warzyw, propagowanie spożycia owoców i warzyw i ich przetworów w diecie codziennej, jak również przedstawienie wartości odżywczych owoców i warzyw.
Strona 3 z 5