Dnia 27 czerwca 2015 r. Krajowa Rada Izb Rolniczych zorganizowała podczas Pierwszego Krajowego Święta Truskawki w Buczku Piknik Truskawkowy sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Celem imprezy było promowanie spożycie truskawek w postaci świeżej oraz w postaci przetworów i potraw.
Uczestnicy imprezy otrzymali broszury zawierające informacje o walorach smakowych i dietetycznych truskawek oraz przepisy na niekonwencjonalne potrawy. Smak truskawek świeżych i zawartych w ciastach, jogurtach, maślankach i słodyczach pozostanie w pamięci uczestników Pikniku Truskawkowego dzięki przeprowadzonej degustacji. Na stoisku rozdawano gadżety promujące truskawki. Atrakcją Pikniku były liczne konkursy, min. na najpiękniejsze cisto truskawkowe. Dzieci uczestniczące w konkursach planowały ekspansję buczkowskiej truskawki nie tylko do Paryża i Chin ale nawet w kosmos.