W 2018 roku Krajowa Rada Izb Rolniczych po raz kolejny promuje spożycie produktów zbożowych wyprodukowanych przez polskich rolników.
Przeprowadzone Pikniki Zbożowe miały charakter promocyjny ale i edukacyjny, uświadamiały uczestnikom znaczenie zbóż w diecie człowieka, jak również były dobrą okazją do promocji produktów i dań z polskich zbóż.
Krajowa Rada Izb Rolniczych podobnie jak w poprzednich latach promuje spożycie mleka i przetworów mlecznych w celu zwiększenia ich udziału w codziennej diecie ze szczególnym uwzględnieniem ich wartości odżywczych i zdrowotnych dla dzieci i młodzieży poprzez organizowanie imprez plenerowych jakimi są Pikniki. Podczas imprez dużym zainteresowaniem cieszą się konkursy tematyczne dla dzieci, młodzieży i dorosłych, zapewniona jest również degustacja produktów mlecznych oraz oprawa muzyczno-artystyczna. Uczestnicy Pikników mogą poznać zalety spożywania produktów mlecznych oraz sposób wprowadzenia ich do codziennego życia.
Wzorem lat ubiegłych, również w 2018 roku Krajowa Rada izb Rolniczych promuje mięso wieprzowe realizując zadania finansowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego polegające na organizacji imprez plenerowych w formie pikników, w których uczestniczy kilkadziesiąt tysięcy konsumentów. Każdy, kto odwiedzi Piknik Wieprzowy znajdzie dla siebie atrakcje. Wielkim zainteresowaniem cieszą się konkursy dla dzieci i dorosłych – sprawnościowe, plastyczne oraz wiedzy, występy zespołów artystycznych i degustacja potraw.
Zapraszamy do odwiedzenia strony internetowej poświęconej projektowi: www.piknikwieprzowy.pl
27 sierpnia 2017 r. w Brwinowie Krajowa Rada Izb Rolniczych zorganizowała Piknik Wieprzowy sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Celem Pikniku było zaprezentowanie walorów jakościowych i smakowych polskich produktów z polskiego mięsa wieprzowego. Impreza towarzyszyła obchodom Święta Ulicy Pszczelińskiej w Brwinowie.
W dniu 10 czerwca 2017 r. Krajowa Rada Izb Rolniczych, przy okazji Pikniku Poznaj Dobrą Żywność na terenie Wyścigów Konnych Warszawa-Służewiec, zorganizowała Piknik Drobiowy sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Przeprowadzona została kampania informacyjna promująca walory dietetyczne i smakowe oraz spożycie mięsa drobiowego w postaci różnym wyrobów i potraw.
Strona 2 z 5