W związku z napływającymi sygnałami z wojewódzkich izb rolniczych odnośnie gwałtownego spadku cen skupu trzody chlewnej oraz mając na uwadze nadal importowane mięso z Niemiec, mimo wykrycia poziomu dioksyn wielokrotnie przekraczającego normy, 19 stycznia br. Zarząd KRIR zwrócił się do Prezesa Urzędu Konkurencji i Konsumentów z prośbą o zainteresowanie się sprawą i sprawdzenie czy na rynku trzody chlewnej nie doszło do zmowy cenowej przez zakłady skupujące i przetwarzające żywiec. Sytuacja w Niemczech spowodowała lawinowy napływ do Polski półtusz wieprzowych z Niemiec po cenach dumpingowych. Do tego drastyczny spadek cen żywca ( do 2,90 -3,00 złotych ) oraz drożejące pasze spowodowały, że tego typu produkcja jest nie rentowna dla polskich rolników. Zdaniem samorządu rolniczego Polski Rząd powinien pilnie podjąć działania zabezpieczające opłacalność produkcji, poprzez eliminację nieuczciwych praktyk rynkowych.