Okres obowiązywania wyjątku dotyczącego wykorzystania pasz nieekologicznych pochodzenia rolnego dla zwierząt jednożołądkowych zakończy się 31 grudnia 2011. Obecnie konieczne jest utrzymanie wykorzystania niektórych surowców nieekologicznych w żywieniu zwierząt w wymiarze 3% - 5% u młodych zwierząt jednożołądkowych w sektorze ekologicznej hodowli europejskiej, ponieważ brak użycia tych pasz może negatywnie wpłynąć na produkcję europejską. 4 lipca br. Komitetey Copa-Cogeca zaproponowały Dyrektorowi ds. zrównoważonego rozwoju oraz w jakości w rolnictwie i rozwoju obszarów wiejskich - DG AGRI, użycie mniej niż 2% pasz nieekologicznych w żywieniu zwierząt w fazie wzrostu.
Głównym czynnikiem hamującym wprowadzenie 100% pasz ekologicznych jest niewielka dostępność surowców ekologicznych, które byłyby zarówno bogate w białka oraz zawierały odpowiednią ilość aminokwasów, które są niezbędne dla zwierząt jednożołądkowych. Soja ekologiczna mogłaby być alternatywą w produkcji wieprzowiny, jednak w Unii Europejskiej nie uprawia się wystarczającej ilości soi. Ponadto soja nie spełnia wymagań dotyczących zawartości metoniny, która jest niezbędna przy hodowli drobiu i dlatego nie może być ona brana pod uwagę jako substytut. W przypadku mączki rybnej należy wprowadzić zharmonizowane zasady.
Ponadto jeżeli ekologiczne surowce bogate w białka oraz dobre mieszanki paszowe nie będą dostępne, zwierzęta doświadczą problemów związanych z ich dobrostanem.
Biorąc pod uwagę zapotrzebowanie hodowców, produkcja surowców ekologicznych powinna się podwoić w niektórych krajach, aby cel stosowania 100% pasz ekologicznych mógł zostać osiągnięty. Nie da się tego osiągnąć w najbliższym czasie.
Przejście 1 stycznia 2012 na w 100% ekologiczne żywienie młodych zwierząt jednożołądkowych jeszcze zwiększy presję, pod którą już znajdują się europejscy hodowcy ekologiczni.
Przewiduje się następujące konsekwencje:
Ponadto jeżeli ekologiczne surowce bogate w białka oraz dobre mieszanki paszowe nie będą dostępne, zwierzęta doświadczą problemów związanych z ich dobrostanem.
Biorąc pod uwagę zapotrzebowanie hodowców, produkcja surowców ekologicznych powinna się podwoić w niektórych krajach, aby cel stosowania 100% pasz ekologicznych mógł zostać osiągnięty. Nie da się tego osiągnąć w najbliższym czasie.
Przejście 1 stycznia 2012 na w 100% ekologiczne żywienie młodych zwierząt jednożołądkowych jeszcze zwiększy presję, pod którą już znajdują się europejscy hodowcy ekologiczni.
Przewiduje się następujące konsekwencje:
- Zwiększenie zależności hodowców europejskich od importów pasz ekologicznych;
- Zwiększenie kosztów pasz ekologicznych produkowanych w Europie (we Francji szacuje się, że wzrosną one o 15 - 20 %), co ma związek również z zarządzaniem łańcuchem produkcyjnym, co w konsekwencji zwiększy koszt produkcji europejskich ekologicznych produktów pochodzenia zwierzęcego wobec importu mięsa z krajów trzecich;
- Ograniczenie ekologicznej produkcji zwierzęcej przez hodowców, którzy nie będą w stanie spełnić wymogu żywienia zwierząt w 100% paszami ekologicznymi.
W ten oto sposób koniec obowiązywania wyjątku będzie ze szkodą dla producentów europejskich. Dlatego też Komitety Copa i Cogeca domagają się przedłużenia okresu obowiązywania tego wyjątku dla młodych zwierząt jednożołądkowych, dopóki zaopatrzenie w pasze ekologiczne bogate w białka nie będzie wystarczające. Komitety Copa-Cogeca zalecają stworzenie programu badań i rozwoju w celu zwalczenia braku białek w produkcji ekologicznej i ogólnie rzecz biorąc europejskiej produkcji rolnej.
Oprócz tego Komisja zaproponowała wprowadzenie poprawek do artykułu 19 Rozporządzenia 889/2008 w taki sposób aby pasze zwierząt jednożołądkowych pochodziły w co najmniej 50% z upraw własnych lub co najmniej z upraw z tego samego regionu, zwiększając tą ilość w przypadku zwierząt roślinożernych do 80%.
Komitety Copa i Cogeca sprzeciwiają się zwiększeniu ograniczeń, które z jednej strony mogą nadmiernie wystawić produkcję ekologiczną na zagrożenia związane z klimatem, a z drugiej mogą ograniczyć rynki dla producentów pszenicy, pasz i / lub białek roślinnych.
Obecnie w wielu regionach Europy można zaobserwować zmniejszenie się zapasów pasz o 30 - 70 % z powodu suszy. Ponadto lucerna i inne produkty zielone są często uprawiane na obszarach gdzie nie prowadzi się hodowli. Niektóre regiony Unii Europejskiej nie są przystosowane do uprawy roślin oleistych i białkowych, a inne są samowystarczalne pod względem produkcji pszenicy paszowej.
Oprócz tego wprowadzenie bardziej wiążących ograniczeń dotyczących żywienia zwierząt w hodowli ekologicznej mogłoby również utrudnić wolny przepływ produktów paszowych w Unii Europejskiej i ograniczyłoby rozwój produkcji ekologicznej w Europie.
Komitety Copa i Cogeca sprzeciwiają się takiej orientacji oraz żądają, aby Komisja przeprowadziła rewizję swoich propozycji, aby rolnicy mogli w sposób bardziej elastyczny skutecznie zarządzać produkcją, przestrzegając wszystkich zasad rolnictwa ekologicznego.