Kryzys w sektorze mlecznym jest nadal bardzo duży, a ceny mleka utrzymują się na poziomie cen z 1993 roku. Komisja Europejska nie może już dłużej czekać i musi natychmiast podjąć działania w zakresie interwencji i innych instrumentów, zgodnie z mandatem który został przyznany jej przez Radę. Według Przewodniczącego Komitetu Copa Pedraig'a Walshe "kryzys ten jest bardzo duży i nie skończy się automatycznie z dniem 31 grudnia 2009 roku. W konsekwencji tego, Rada musi podjąć spójne działania i zaproponować projekt budżetu na 2010 rok oraz zagwarantować przetrwanie sektora mleka".
Komitety Copa i Cogeca chcą również, aby Komisja wdrożyła instrumenty,
które będą stymulowały samą konsumpcję mleka. Przewodniczący
Komitetu Cogeca Gerrit Van Dijk, sprecyzował: "Produkty mleczne są czeęścią naszej kultury żywieniowej i rolnicy, tak jak i spółdzielnie europejskie nie są w stanie sami rozwiązać problemów związanych z potencjałem produkcji. Promocja produktów mleczych jest jest nadzwyczaj ważna".
Komisja proponuje również analizy w perspektywie średnioterminowej, przywołując takie elementy jak przejrzystość rynku i sprawiedliwą konkurencję. Według Komitetów Copa i Cogeca, stanowi to dobrą bazę do dyskusji. Rada ministrów ds. rolnictwa powinna dać jasny sygnał na korzyść sprawiedliwej konkurencji na rynku produktów mlecznych. Dlatego też, trzeba będzie zapewnić przejrzystość cen i marży. Trzeba będzie wzmocnić pozycję rolników, którzy są najsłabszym ogniwem łańcucha żywnościowego. Ponadto, kwestia analogicznych serów powinna zostać uregulowana, aby konsumenci nie byli już wprowadzani w błąd.
Komisja proponuje również analizy w perspektywie średnioterminowej, przywołując takie elementy jak przejrzystość rynku i sprawiedliwą konkurencję. Według Komitetów Copa i Cogeca, stanowi to dobrą bazę do dyskusji. Rada ministrów ds. rolnictwa powinna dać jasny sygnał na korzyść sprawiedliwej konkurencji na rynku produktów mlecznych. Dlatego też, trzeba będzie zapewnić przejrzystość cen i marży. Trzeba będzie wzmocnić pozycję rolników, którzy są najsłabszym ogniwem łańcucha żywnościowego. Ponadto, kwestia analogicznych serów powinna zostać uregulowana, aby konsumenci nie byli już wprowadzani w błąd.