W odpowiedzi na korespondencję Zarządu KRIR zawierajacą wniosek dotyczący zmiany rozporządzenia z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na własny użytek w ten sposób, aby w przypadku, gdy zajdzie potrzeba uboju z konieczności bydła w wieku powyżej 6-miesięcy i koni, rolnik — właściciel zwierzęcia, po spełnieniu wszystkich koniecznych działań, pod nadzorem lekarza weterynarii, mógł dokonać uboju z konieczności w gospodarstwie a pozyskane mięso przeznaczyć na własne potrzeby, resort rolnictwa poinformował, że obecnie rozważana jest kwestia zmiany przepisów mających zastosowanie do uboju zwierząt w gospodarstwie w celu produkcji mięsa na własny użytek. W pracach tych rozważana jest m. in. kwestia dotycząca podniesienia wieku bydła poddawanego ubojowi w gospodarstwie w ramach produkcji mięsa na użytek własny.