Po szerokich dyskusjach zarówno w sejmowej komisji rolnictwa jak i powołanej specjalnej podkomisji kierowanej przez posłankę D. Niedzielę (linki do transmisji: marzec 2013, grudzień 2013, marzec 2014, kwiecień 2014) kończą się prace w ministerstwie rolnictwa, dotyczące rozszerzenia listy produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej. KRIR przesłał do MRiRW uwagi do resortowych propozycji nowelizacji rozporządzenia w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej.
Mając na względzie oczekiwania konsumentów, którzy chętnie zaopatrywaliby się w świeże mięso bezpośrednio u rolników jak również zwiększenie dochodów rolników KRIR wystąpił do Ministra Rolnictwa o uzyskania zgody Komisji Europejskiej na możliwość sprzedaży przez rolników mięsa ze zwierząt utrzymywanych w gospodarstwach i poddanych ubojowi w rzeźni.
Obecnie oczekujemy na obiecywany przez resort zdrowia, w takcie prac sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, projekt nowelizacji rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie dostaw bezpośrednich srodków spożywczych.