Resort rolnictwa skierował 7 maja 2014 r. do unijnego komisarza ds. zdrowia Tonio Borga pismo w sprawie stosowania nowych norm dotyczących zawartości benzo(a)pirenu dla mięsa wędzonego i produktów mięsnych.
MRiRW zwróciło się o umożliwienie stosowania po 1 września 2014 r. dotychczas obowiązujących, wyższych norm w odniesieniu do tych produktów przeznaczonych do wprowadzenia na rynek wyłącznie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Dotyczy to produktów, przy produkcji których stosowane są tradycyjne metody wędzenia, tj. przy użyciu drewna, określone we wniosku o wpis produktu na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez ministra właściwego ds. rynków rolnych.
Jednocześnie, minister Sawicki zwrócił się z prośbą o przysłanie do Polski, na koszt Komisji Europejskiej jej ekspertów, którzy przeprowadziliby misję szkoleniową w zakresie dobrych praktyk wędzenia mięsa w sposób tradycyjny.
Źródło: MRiRW