mleko.jpgMając na uwadze stanowisko podjęte w dniu 9 grudnia 2013 r. przez Walne Zgromadzenie IV kadencji Lubelskiej Izby rolniczej w sprawie likwidacji kwotowania mleka i cukru, 23 stycznia br. Zarząd KRIR przekazał swoje poparcie dla zawartych w dokumencie postulatów. Kwotowanie produkcji zarówno mleka jak i cukru stanowi mechanizm stabilizujący podaż na tych rynkach, gwarantując dostawy, a tym samym bezpieczeństwo żywnościowe dla UE w tym zakresie, dlatego też Zarząd również opowiedział się za utrzymaniem kwotowania produkcji dla cukru oraz mleka.

 

Stanowisko Walnego Zgromadzenia IV kadencji Lubelskiej Izby rolniczej w sprawie likwidacji kwotowania mleka i cukru

Walne Zgromadzenie Lubelskiej Izby Rolniczej negatywnie ocenia propozycję zmiany Wspólnej Polityki Rolnej polegającej na likwidacji kwotowania mleka od roku 2015 i cukru od roku 2017. Brak mechanizmów regu1ujych oba rynki pogorszy sytuację całego sektora mlecznego i cukrowniczego. Może spowodować również załamanie produkcji mleka i buraków cukrowych w Polsce. Jednoznacznie opowiadamy się za utrzymaniem systemu kwotowania w Polsce po roku 2015. System ten pozwała na dostosowanie wielkości produkcji mleka do popytu-na rynku krajowym i zagranicznym, a w konsekwencji stabilizuje ceny skupu mleka. Zniesienie regulacji rynku mleka przyczyni się do spadku cen mleka oraz pogorszenia sytuacji ekonomicznej rolników w Polsce, którzy ponieśli duże koszty na dostosowanie się do wymogów UE.

Walne Zgromadzenie postuluje również o kontynuowanie regulacji rynku w zakresie cukru co najmniej do roku 2020. Rolnicy są zaniepokojeni decyzją Parlamentu Unii Europejskiej o zakończeniu systemu kwotowania cukru w roku 2017. Producenci cukru potrzebują więcej czasu na zwiększenie konkurencyjności w systemie, który jest dla nich stabilny. Zniesienie kwotowania cukru spowoduje spadek ceny buraków cukrowych, a tym samym zmniejszenie produkcji buraków cukrowych co w konsekwencji spowoduje zamykanie kolejnych cukrowni w Polsce.
 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w twojej przeglądarce.

 

Zrozumiałem
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com