Agencja Rynku Rolnego informuje, że Komisja Europejska podjęła decyzję o uruchomieniu mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny. Zgodnie z projektem Rozporządzenia Komisji (UE) w sprawie szczególnych warunków przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania wieprzowiny od dnia 1 lutego 2011 r. Przedsiębiorcy będą mogli składać wnioski o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny na formularzu udostępnionym przez Agencję.
Do wniosku o zawarcie umowy należy dołączyć:
- dwa egzemplarze umowy (wg wzoru ARR), jednostronnie podpisane przez Przedsiębiorcę,
- oświadczenie Przedsiębiorcy, że w dniu złożenia wniosku jest czynnym podatnikiem VAT, zarejestrowanym na terenie UE dla celów podatku VAT,
- dowód złożenia zabezpieczenia,
- oświadczenie, że dokument potwierdzający formę prawną i zakres prowadzonej działalności przedsiębiorcy, złożony w ARR w celu rejestracji/aktualizacji w CRP jest aktualny w dniu złożenia wniosku – dotyczy przedsiębiorców zagranicznych, którzy nie prowadzą działalności gospodarczej zarejestrowanej na terenie Polski. Jeżeli dane zawarte w ww. dokumencie od momentu jego złożenia uległy zmianie, należy wraz z wnioskiem złożyć aktualny odpis z właściwego rejestru (dokument wydany nie wcześniej niż 3 miesiące przed datą złożenia wniosku) lub inny równoważny dokument wystawiony przez właściwy organ kraju w którym przedsiębiorca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania.
- umowę pomiędzy Przedsiębiorcą a chłodnią świadczącą usługi przechowalnicze w ramach mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny lub w przypadku, gdy Przedsiębiorca jest posiadaczem chłodni, dokument potwierdzający tytuł prawny do chłodni np. kserokopię odpisu z Księgi Wieczystej wydanego nie wcześniej niż 3 miesiące przed datą złożenia wniosku, poświadczoną za zgodność z oryginałem przez Przedsiębiorcę lub kopię umowy dzierżawy chłodni poświadczoną za zgodność z oryginałem przez Przedsiębiorcę.
Wniosek o zawarcie umowy może dotyczyć tylko jednego produktu i powinien zawierać:
- nazwę lub imię i nazwisko Przedsiębiorcy,
- adres Przedsiębiorcy,
- nr NIP,
- nr CRP,
- deklarowaną ilość wieprzowiny do przechowywania w kg,
- nazwę i kod CN produktu,
- deklarowany okres przechowywania w dniach,
- wysokość stawki dopłaty za okres przechowywania w €/t,
- deklarację Przedsiębiorcy, czy będzie korzystał z zaliczkowej dopłaty.
Warunkiem przystąpienia do mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny jest::
- rejestracja Przedsiębiorcy w Centralnym Rejestrze Przedsiębiorców prowadzonym przez ARR,
- złożenie zabezpieczenia prawidłowego wykonania umowy w wysokości 20% wnioskowanej kwoty dopłaty, o którą ubiega się Przedsiębiorca.
Zabezpieczenie powinno być złożone w PLN w formie:
- depozytu gotówkowego na rachunek bankowy ARR nr: 16 1010 1010 0088 1714 9220 0000
- bezwarunkowej gwarancji uznanej przez ARR instytucji finansowej.
Termin ważności gwarancji powinien być o 90 dni dłuższy od maksymalnego terminu zakończenia realizacji umowy.
Maksymalny termin realizacji umowy powinien uwzględniać:
- 7-dniowy termin na zawarcie umowy, liczony od daty złożenia wniosku,
- 28-dniowy okres na wprowadzenie wieprzowiny do chłodni,
- wnioskowany okres przechowywania,
- 3-miesięczny okres na złożenie dokumentów w celu rozliczenia umowy,
- 120-dniowy okres na rozliczenie umowy.
Przy przeliczeniu kwoty zabezpieczenia z € na walutę krajową należy stosować ostatni kurs wyznaczony przez EBC w miesiącu poprzedzającym:
- dzień złożenia zabezpieczenia – dla zabezpieczeń jednorazowych składanych do danego wniosku,
- dzień złożenia wniosku – dla zabezpieczeń blokowych składanych dla wielu wniosków.
Szczegółowe informacje na temat składania zabezpieczeń znajdują się na stronie internetowej ARR w dziale „Finanse”.
Wymagane zabezpieczenie, najpóźniej w dniu złożenia wniosku, musi być:
- w przypadku depozytu gotówkowego – dostępne na rachunku bankowym Agencji,
- w przypadku gwarancji uznanej przez ARR instytucji finansowej – złożone w Agencji i skuteczne, tj. prawidłowe pod względem formalno-prawnym i merytorycznym.
Minimalna ilość wieprzowiny, jaka może zostać objęta umową na dopłaty do prywatnego przechowywania wynosi:
- 10 ton dla produktów bez kości,
- 15 ton dla pozostałych produktów.
Dopłatami do prywatnego przechowywania objęte jest mięso dobrej jakości handlowej (zarówno półtusze, jak i poszczególne elementy), spełniające m.in. następujące wymogi:
- pochodzące z ubojni/zakładu rozbioru spełniających wymagania sanitarno- weterynaryjne określone w przepisach UE, tj. zatwierdzonego zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 853/2004,
- pochodzące od zwierząt:
b) ubitych nie wcześniej niż 10 dni przed datą wprowadzenia mięsa do chłodni,
- pochodzące z tusz wieprzowych sklasyfikowanych zgodnie z EUROP.
Szczegółowe wymagania określone będą w „Warunkach udzielania dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny”.
Przedsiębiorca, z którym zostanie zawarta umowa będzie zobowiązany do:
- dostarczenia do chłodni oraz przechowywania na własny koszt i ryzyko wieprzowiny spełniającej określone wymagania, w ilości objętej umową, przez okres określony w umowie w warunkach zapewniających utrzymanie właściwej jakości wieprzowiny przez cały okres przechowywania,
- nieprzetwarzania przechowywanej wieprzowiny podczas okresu przechowywania,
- niewymieniania wieprzowiny na inną,
- nieprzenoszenia wieprzowiny do innej chłodni,
- zapewnienia łatwej identyfikacji przechowywanej wieprzowiny poprzez odpowiednie oznakowanie opakowań i/lub palet.
Kategorie produktów, nazwy produktów oraz stawki dopłat za poszczególne okresy przechowywania znajdują się w załączniku nr 1 do niniejszej informacji.
Szczegółowe warunki oraz tryb postępowania określone zostaną w „Warunkach udzielania dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny” i zamieszczone na stronie internetowej ARR niezwłocznie po opublikowaniu przez KE stosownego rozporządzenia.
Źródło: www.arr.gov.pl