monitoring suszyNa wniosek Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej, 11 marca 2020 r. Zarząd Krajowej Rady zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o włączenie uprawy gryki do Systemu Monitoringu Suszy Rolniczej w Polsce prowadzonej przez IUNG.

Uprawa gryki na terenie całego kraju z roku na rok się zwiększa. W 2015 r. uprawiano ją na ponad 58,5 tys. ha, natomiast w 2018 wynosiła już ponad 78 tys. ha. Tendencję wzrostową powierzchni uprawy potwierdza także COBORU. Według Ośrodka w  związku  z  rosnącym  zainteresowaniem  produkcją  ekologiczną  rośnie również  liczba  gospodarstw  chętnych  do  uprawy  gryki,  która  spełnia  wiele  norm technologicznych,  jakie wymagane  są  w  gospodarstwie  ekologicznym.

Chociaż gryka ma relatywnie małe wymaganie pokarmowe, jest jednak wrażliwa na suszę. Wymaga gleb o zwiększonej ilości wody, a największe zapotrzebowanie występuje od siewu do końca kwitnienia. W okresie wiosennym można już zauważyć niedobory wody spowodowane brakiem okrywy śnieżnej, co w uprawie gryki szczególnie w okresie kwitnienia powoduje zamieranie zawiązków.

W związku z powyższymi przesłankami zwrócono się o pilne podjęcie działań mających na celu włączenia uprawy gryki do monitoringu suszy rolniczej, aby usprawnić i przyspieszyć szacowanie strat w gospodarstwach, na terenie których wystąpi susza.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w twojej przeglądarce.

 

Zrozumiałem
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com