W dniu 13 stycznia br. weszła w życie ustawa z dnia 25 maja 2012 roku o zmianie ustawy o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych (Dz. U. Nr 0 poz. 800). W przedmiotowym akcie prawnym ustanowione zostały nowe wymagania, których spełnienie pozwala na stosowanie na etykiecie napoju spirytusowego oznaczenia Polska Wódka/Polish Vodka. Wprowadzone zmiany dotyczą przede wszystkim surowców używanych do produkcji tego wyrobu.
Zgodnie z nową definicją Polska Wódka/Polish Vodka otrzymywana jest z alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego uzyskanego z żyta, pszenicy, jęczmienia, owsa lub pszenżyta albo ziemniaków, uprawianych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Wszystkie etapy jej produkcji muszą odbywać się w naszym kraju. Polska Wódka/Polish Vodka może być leżakowana w celu nadania jej szczególnych właściwości organoleptycznych. Oznaczenie Polska Wódka/Polish Vodka może być stosowane w przypadku wódki tzw. „czystej” jak i wódki smakowej, zawierającej w składzie naturalne środki aromatyczne.
Polska Wódka/Polish Vodka wyprodukowana przed dniem 13 stycznia br. w sposób określony w art. 38 ust. 1 ustawy z dnia 18 października 2006 roku o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych (Dz. U. Nr 208 poz. 1539 z późn. zm.), może być wprowadzana do obrotu z tym oznaczeniem lub znajdować się w obrocie, nie dłużej niż do dnia 13 czerwca 2014 roku.
Polska Wódka/Polish Vodka wyprodukowana przed dniem 13 stycznia br. w sposób określony w art. 38 ust. 1 ustawy z dnia 18 października 2006 roku o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych (Dz. U. Nr 208 poz. 1539 z późn. zm.), może być wprowadzana do obrotu z tym oznaczeniem lub znajdować się w obrocie, nie dłużej niż do dnia 13 czerwca 2014 roku.