W związku z epidemią zatruć pokarmowych spowodowanych bakterią E.coli, które wystąpiły w Niemczech, polscy rolnicy ponoszą dziś konsekwencje upowszechniania niesprawdzonych do końca informacji i niesłusznego obciążania producentów warzyw winą za zaistniałą sytuację.Informacje podane przed ustaleniem skąd pochodzi źródło zakażeń spowodowały panikę, a przez to rolnicy ponieśli określone straty materialne nie mogąc sprzedać wyprodukowanego towaru. Apelujemy do konsumentów o rozwagę, przestrzeganie wszelkich zasad higieny przy spożywaniu artykułów żywnościowych, co powinno zabezpieczyć przed zarażeniem tą groźną bakterią. Jesteśmy przekonani, że warzywa wyprodukowane w Polsce są wysokiej jakości i spożywanie ich z zachowaniem podstawowych wymogów higieny jest bezpieczne. Apelujemy o nieuleganie panice tworzonej wokół tej sytuacji przy braku jednoznacznego określenia źródła infekcji.
Prezes
Krajowej Rady Izb Rolniczych
/-/ Wiktor Szmulewicz