mrirw.jpgW wyniku interwencji KRIR na wniosek Pomorskiej Izby Rolniczej z dnia 01.12.2008 roku znak V/1/08 dotyczącej cen sugerowanych oraz uporządkowania sytuacji rynkowej w ogniwach producent - przetwórca - dystrybutor w zakresie marż i praktyk handlowych w mediach rozpoczęto publiczną debatę na w/w tematy. W dniu 24 sierpnia resort rolnictwa opublikował komunikat, w którym Marek Sawicki Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi na mocy Rezolucji Parlamentu Europejskiego z dnia 26 marca 2009 r. wystąpił do Premiera z wnioskiem o powołanie Międzyresortowego Zespołu w sprawie monitorowania działań podmiotów w całym łańcuchu żywnościowym.

Parlament Europejski w swojej rezolucji z dnia 26 marca, br. zaleca zmianę unijnych ram prawnych, w tym Dyrektywy z dnia 29 czerwca 2000 r. w sprawie zwalczania opóźnień w płatnościach w transakcjach handlowych, sugerowane zmiany prawne powinny wesprzeć zrównoważone relacje w łańcuchu żywnościowym uniemożliwiające nieuczciwe praktyki i wspierające sprawiedliwy podział marż handlowych.

W propozycji resortu rolnictwa w skład Zespołu Międzyresortowego powinni wchodzić podsekretarze stanu z resortów: Gospodarki, Finansów, Skarbu Państwa, Rolnictwa i Rozwoju wsi oraz wiceprezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Zdaniem resortu rolnictwa główne zadania Zespołu powinny zostać skoncentrowane wokół:

I. Przeglądu i oceny stosowanych praktyk handlowych w łańcuchu żywnościowym:

1. Relacji: producent rolny - przetwórca - handel.
2. Marże i inne opłaty handlowe stosowane przez handel.
3. Oddziaływanie cen skupu na ceny detaliczne przy wzrostach i spadkach cen skupu.

II. Przeglądu i oceny regulacji prawnych oraz przygotowania rekomendacji odnośnie ewentualnych zmian prawnych w celu zwiększenia przejrzystości rynku i poprawy efektywności funkcjonowania łańcucha żywnościowego oraz wyeliminowania nieuczciwych praktyk handlowych.

III. Opracowania koncepcji ciągłego monitorowania wysokości cen i marż i przekazywania konsumentom informacji w tym zakresie (zalecenie Parlamentu Europejskiego oraz Grupy Wysokiego Szczebla ds. konkurencyjności przemysłu rolno-spożywczego).

IV. Opracowania koncepcji utworzenia platformy porozumienia i przygotowania kodeksu dobrych praktyk.

Wyniki prac Zespołu powinny przyczynić się do wsparcia efektywnej integracji MŚP rolno-spożywczych z łańcuchem żywnościowym oraz zapewnić właściwe i optymalne funkcjonowanie mechanizmów rynku pomiedzy jego uczestnikami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w twojej przeglądarce.

 

Zrozumiałem
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com