pszczola.jpgGłówny Lekarz Weterynarii informuje, że zgodnie z przepisem art. 5 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2008 r. Nr 213 poz. 1342) podjęcie działalności nadzorowanej w zakresie utrzymywania pszczół, w celu umieszczania na rynku tych pszczół lub produktów pochodzących z tych pszczół lub od tych pszczół, jest dozwolone po uprzednim zgłoszeniu, w formie pisemnej zamiaru jej prowadzenia powiatowemu lekarzowi weterynarii właściwemu ze względu na przewidywane miejsce jej prowadzenia.



Jednocześnie należy podkreślić, iż osoba prowadząca taką działalność bez przedmiotowego zawiadomienia podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo karze grzywny, zgodnie z przepisem art. 85 ust. 1 ww. ustawy. W przypadku natomiast zamiaru prowadzenia produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym miodu i innych produktów pochodzących od pszczół, w świetle art. 19 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2006 r. Nr 17, poz. 127 z późn. zm.) należy powiadomić pisemnie właściwego powiatowego lekarza weterynarii. Obowiązek ten wynika   również   z   art.   6   rozporządzenia   (WE)   nr   852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 1). W przypadku niespełnienia tego obowiązku na podmiot powinna być nałożona kara pieniężna, o której mowa w art. 26 ust. 1 pkt lit. a tego rozporządzenia. Zgodnie z § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 grudnia 2006 r. w sprawie wysokości kar pieniężnych za naruszenia przepisów o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2007 r, Nr 2, poz. 22 z póżn. zm.) kara ta może wynosić od 200 do 5 000 PLN.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w twojej przeglądarce.

 

Zrozumiałem
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com