W dniu 29 kwietnia 2019 r. Zarząd KRIR zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego z wnioskiem o zabezpieczenie odpowiednich środków finansowych na działania pomocowe dla producentów dotkniętych klęską suszy oraz wprowadzenie zmian legislacyjnych biorących pod uwagę występowanie suszy rolniczej w użytkach zielonych oraz dla upraw buraka na I kategorii gleb.

Od dłuższego czasu na terenie Polski nie wystąpiły opady, a stan ten utrzymuje się praktycznie od początku nowego sezonu produkcyjnego. Na domiar złego, w ostatnim czasie mieliśmy do czynienia z bardzo silnymi wiatrami, które dodatkowo pogorszyły stan zasiewów.  Z obserwacji rolników wynika, iż sytuacja na polach jest dużo gorsza niż w zeszłym roku o tej samej porze. Mieliśmy bezśnieżną zimę, przez co gleba nie zdołała nagromadzić wystarczających zapasów wody. Już teraz można mówić o stanie suszy rolniczej. Wystąpiła ona praktycznie we wszystkich uprawach,  jednak na tą chwilę trudno jest dokładnie określić wielkość szkód.

Samorząd rolniczy zaapelował również do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o zlecenie bieżącego monitorowania kraju pod względem suszy oraz o przeanalizowanie i uaktualnienie, w stosunku do zachodzących zmian klimatycznych procedur na podstawie których Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – PIB w Puławach, raportuje o stanie suszy w kraju. Raporty Systemu Monitoringu Suszy Rolniczej nie odzwierciedlają stanu faktycznego na polach, gdzie „gołym okiem” widać postępującą suszę rolniczą, a przed wszystkim raporty publikowane są za późno (dopiero 20 maja br.).

Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych uważa, że należy zmienić przepis w zakresie szacowania szkód dla upraw uwzględnionych w ustawie o dopłatach do ubezpieczeń upraw rolnych i zwierząt gospodarskich w Polsce, aby podstawą szacowania szkód była decyzja gminnych komisji szacujących straty, a nie system monitoringu suszy opracowany przez IUNG

Dodatkowo zawnioskowano, aby to stałe gminne komisje szacujące stwierdzały wystąpienie suszy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w twojej przeglądarce.

 

Zrozumiałem
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com