Rolnicy i spółdzielnie rolnicze w całej Europie coraz bardziej
niepokoją się obecnym kryzysem na rynkach rolnych. Ceny płacone
producentom wielu produktów rolnych w ciągu ostatnich miesięcy znacznie
spadły, natomiast koszty produkcji gwałtownie wzrosły. Jean Michel Lemétayer, Przewodniczący Komitetu Copa, powiedział:
“Jesteśmy świadkami kryzysu w europejskim rolnictwie. Duży spadek cen
produktów rolnych w połączeniu ze wzrostem kosztów produkcji
spowodowały spadek realnych dochodów rolników w 2008 roku o prawie 5%.
Jeśli nie zostaną podjęte działania, to protesty, jakie obserwowaliśmy
w Grecji, Bułgarii i krajach bałtyckich niemal na pewno będą się
rozszerzać.”
Komitety Copa i Cogeca cały czas zwracały uwagę na fakt, że światowe rynki żywności stały się dużo bardziej niestabilne. Jeśli chcemy utrzymać bezpieczeństwo żywności w Europie oraz zapewnić obecność wysokojakościowej europejskiej żywności produkowanej w sposób zrównoważony, politycy muszą pilnie wprowadzić środki, które pomagają zapobiegać ekstremalnym wahaniom rynku, a także zagwarantować stosowanie pozostałych narzędzi zarządzania rynkiem.
Gert van Dijk, Przewodniczący Komitetu Cogeca, podkreślił: “Komisja Europejska powinna natychmiast zintensyfikować wysiłki i podjąć działania przeciwko nierównomiernemu rozłożeniu sił w łańcuchu żywnościowym. Jak można oczekiwać, aby konsumenci płacili tę samą cenę za żywność w supermarketach, kiedy rolnicy dostają coraz mniej? Potrzebna jest większa przejrzystość. Komisja powinna zbadać mechanizmy transmisji cen w łańcuchu żywnościowym. Potrzebne są środki wpierające i zachęcające rolników do pełnego wykorzystania potencjału spółdzielni. Przyczyni się to do lepszego funkcjonowania łańcucha żywnościowego i uczciwszej konkurencji, co pozwoli z kolei na otrzymanie przez rolników większej wartości dodanej.”
Gert van Dijk, Przewodniczący Komitetu Cogeca, podkreślił: “Komisja Europejska powinna natychmiast zintensyfikować wysiłki i podjąć działania przeciwko nierównomiernemu rozłożeniu sił w łańcuchu żywnościowym. Jak można oczekiwać, aby konsumenci płacili tę samą cenę za żywność w supermarketach, kiedy rolnicy dostają coraz mniej? Potrzebna jest większa przejrzystość. Komisja powinna zbadać mechanizmy transmisji cen w łańcuchu żywnościowym. Potrzebne są środki wpierające i zachęcające rolników do pełnego wykorzystania potencjału spółdzielni. Przyczyni się to do lepszego funkcjonowania łańcucha żywnościowego i uczciwszej konkurencji, co pozwoli z kolei na otrzymanie przez rolników większej wartości dodanej.”