24 czerwca 2017 r. Krajowa Rada Izb Rolniczych zorganizowała Piknik Truskawkowy w Buczku, jako imprezę towarzyszącą podczas III Krajowego Święta Truskawki - Buczek 2017.
Celem Pikniku Truskawkowego sfinansowanego ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw było zachęcenie wszystkich potencjalnych konsumentów do spożywania truskawek. Podczas Pikniku można było spróbować świeżych owoców, różnych ciast i wyrobów mlecznych z truskawkami, otrzymać broszury z informacjami o wartości odżywczej truskawek i przepisami autorki na ciekawe dania. Przeprowadzono konkursy dla dzieci pod hasłem „Truskawka idzie na bal” oraz konkursy tematyczne dla dorosłych. Imprezie towarzyszyły wspaniałe występy artystyczne. Wszyscy bawili się świetnie i opuszczali Buczek z przekonaniem, że truskawka to najpyszniejszy polski owoc - królowa balu.
Truskawki znane jako smaczny owoc sezonowy i popularna konfitura mają cenne właściwości dla zdrowia człowieka. Zawierają dużo witaminy C, więcej niż owoce cytrusowe oraz witaminy z grupy B w tym B1, B2 oraz witaminę PP. Są także bogatym źródłem mikro i makroelementów – wapnia, fosforu, żelaza, potasu i manganu. Jedzenie truskawek wpływa korzystnie na wzmocnienie kości i przeciwdziała anemii. Ten smaczny owoc ma także właściwości antynowotworowe oraz bakteriobójcze. Truskawki to owoce cenne w diecie oczyszczającej i odchudzającej, ze względu na dużą zawartość błonnika i związków mineralnych usprawniają perystaltykę jelit, dzięki czemu przeciwdziałają zaparciom oraz wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mikroflory zasiedlającej jelito grube. Są polecane także ze względu na zawartość bromeliny- enzymu rozkładającego białko pokarmowe, dzięki czemu uzyskujemy łatwiejsze spalanie tłuszczów i węglowodanów. Truskawki zawierają cukier - fruktozę, o niskim indeksie glikemicznym, co jest ważne dla diabetyków. Bromellina i woda zawarta w truskawkach pomaga również w walce z celulitem. Właściwości bakteriobójcze truskawek są wykorzystywane przy produkcji maseczek do twarzy, zwłaszcza do cery trądzikowej.