Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych przekazał Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi w dniu 15 maja 2017 r. wniosek Prezydium Rady Kobiet i Rodzin z Obszarów Wiejskich przy KRIR, dotyczący działalności tworzonej Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności.
Tworzenie jednej inspekcji, której zadaniem będzie dbanie o bezpieczeństwo żywności w naszym kraju jest szansą aby wprowadzić precyzyjne przepisy, które ułatwią dokonywanie przez tę Inspekcję przejrzystych kontroli w gospodarstwach rolnych na zasadzie check-listy.
Lista ta powinna być powszechnie dostępna dla rolników i napisana w sposób przystępny, żeby rolnicy mogli znać i przestrzegać tych zasad.
Jeśli rolnik nie przestrzega którejś z zasad – pierwszym krokiem inspektorów powinno być pouczenie. Natomiast kara powinna być nałożona w przypadku gdy rolnik nie zastosuje się do pouczenia.
Takie podejście Inspekcji do producentów żywności przyczyni się do poprawy jakości żywności, ponieważ rolnicy znając przepisy będą ich przestrzegać.