Zgodnie z tradycją zapoczątkowaną w 1927 roku przez Ignacego Mościckiego, 16 września br. w Spale odbyły się Dożynki Prezydenckie. W obchodach święta plonów uczestniczyli również przedstawiciele izb rolniczych na czele z Prezesem Krajowej Rady izb Rolniczych Wiktorem Szmulewiczem. Prezes KRIR już kolejny rok z rzędu został zaproszony do Komitetu Honorowego Dożynek Prezydenckich w Spale. Obchody święta dziękczynienia za plony rozpoczęły się w Kaplicy Polowej AK uroczystą mszą święta w intencji rolników, która celebrował biskup łowicki Andrzej Dziuba. W trakcie nabożeństwa poświęcono wieńce dożynkowe.
Po zakończeniu nabożeństwa korowód dożynkowy z udziałem pocztów sztandarowych izb rolniczych ruszył do Centralnego Ośrodka Sportu gdzie odbywały się główne ceremonie dożynkowe. Prezydent RP, wraz z małżonką, na stadion COS udał się bryczką. Tam też starostowie dożynek - Andrzej Spiralski z Nowego Kramska, gm. Babimost, województwo lubuskie i Renata Kozdęba z Lutowisk, województwo podkarpackie, przekazali prezydentowi bochen chleba wypieczony z ziarna pochodzącego z tegorocznych zbiorów. W tym roku starostów dożynek wyznaczały Izby Rolnicze w porozumieniu z Urzędem Marszałkowskim.
W trakcie uroczystości głos zabrał Prezes KRIR Wiktor Szmulewicz, który zwrócił uwagę, że dożynki to największe w roku święto polskiej wsi, będące ukoronowaniem rolniczego całorocznego trudu, obchodzone po zakończeniu wszystkich najważniejszych prac polowych i zebraniu plonów. Prezes KRIR złożył wszystkim rolnikom życzenia zawsze dobrych plonów, wytrwałości i satysfakcji z ciężkiej rolniczej pracy.
|
|
|
|
Podczas Dożynek Prezydenckich w Spale każde województwo zaprezentowało swój wieniec dożynkowy. Za najpiękniejszy uznano wieniec z województwa dolnośląskiego. Prezes KRIR otrzymał wieniec z województwa małopolskiego.
Prezydenckie Święto Plonów w grodzie nad Pilicą po raz pierwszy odbyło się 85 lat temu z inicjatywy prezydenta Ignacego Mościckiego, który następnie organizował je tu w latach 1927-1938. Bronisław Komorowski jest czwartym prezydentem, który wspólnie z rolnikami z całej Polski przyjeżdża świętować do Spały.
Tegoroczne święto obfitowało w wiele atrakcji. Organizatorzy przygotowali wiele niespodzianek: jarmark rzemiosła i rękodzieła ludowego, kiermasz tradycyjnej polskiej żywności, gdzie można było skosztować wielu regionalnych przysmaków. Były też występy zespołów i kapel ludowych. Dużym zainteresowaniem, szczególnie dzieci cieszyły się przejażdżki powozami i na kucykach. W tym roku zorganizowano „Miasteczko Regionów”, w którym prezentowane były uroki i osiągnięcia poszczególnych województw. Swoje stoisko miała również Krajowa Rada Izb Rolniczych.
Więcej zdjęć w GALERII.