26 sierpnia br. podczas „XIII Biesiady Łowickiej” w Skansenie Maurzyce, odbył się „Piknik Pomidorowy” organizowany przez Krajową Radę Izb Rolniczych ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Głównym celem wydarzenia było promowanie spożycia pomidorów oraz zwrócenie uwagi konsumentów, a w szczególności dzieci na istotę właściwego i zdrowego odżywiania się, oraz znaczenia warzyw w diecie człowieka. Impreza odbyła się pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Prezesa Agencji Rynku Rolnego.
„Piknik Pomidorowy” to element kampanii KRIR związany z promocją polskich produktów żywnościowych. W trakcie trwania imprez odbyła się degustacja potraw i produktów z pomidorów. Rozdawano również bezpłatnie pomidory, zachecając konsumentów do zwiększenia ich udziału w codziennej diecie. Konsumenci mogli przekonać się o walorach smakowych różnych odmian pomidorów oraz zostali poinformowani o wartości dietetycznej, wzmacniającej i oczyszczającej organizm.
|
||
Podczas Pikniku nie mogło zabraknąć także tradycyjnych tańców i przyśpiewek. Gościnnie prezentowały się też kapele z powiatów partnerskich - Kartuz, Świdnicy, Zakopanego. Ponadto, KRIR zorganizowała konkurs na najlepsze potrawy z pomidorów, w którym udział wzięły dwie szkoły rolnicze.
Więcej zdjęć w galerii KRIR.