21 maja 2015 roku Singapurska Rządowa Agencja Weterynarii (AVA) podjęła decyzję o zniesieniu zakazu importu polskiej wieprzowiny do Singapuru, który został wprowadzony 22 lutego 2014 r., w związku z wykryciem przypadków afrykańskiego pomoru świń (ASF) na terenie Polski. Singapur jest pierwszym, i jak dotychczas jedynym krajem w Azji, który wycofał zakaz importu wieprzowiny, wprowadzony w związku z przypadkami ASF.
Polskie przedsiębiorstwa, które znajdują się na liście podmiotów uprawnionych do eksportu mrożonej wieprzowiny na rynek singapurski, mogą rozpocząć eksport po spełnieniu nowych wymagań. Wymagania te określone są w zmienionym świadectwie zdrowia dla mięsa wieprzowego oraz w uzgodnionych Warunkach importu mrożonej wieprzowiny z Polski do Singapuru. Singapur jest pierwszym krajem w regionie, który zniósł restrykcje związane z afrykańskim pomorem świń.
Źródło: MRiRW, GIW