W dniu 20 września 2020 r. w Żninie Krajowa Rada Izb Rolniczych zorganizowała zadanie pn. „Drobiowe przysmaki” we współpracy z Kujawsko-Pomorską Izbą Rolniczą, sfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
Zasadniczym celem projektu była promocja produktów mięsa drobiowego ze szczególnym uwzględnieniem ich odżywczych, zdrowotnych i dietetycznych wartości oraz podnoszenie świadomości konsumentów z zakresu zdrowego odżywiania. Zadanie zrealizowano przy okazji Wojewódzkiego Konkursu Orki organizowanego cyklicznie przez Kujawsko-Pomorska Izbą Rolniczą i firmę Inter-Vax ze Żnina. Imprezie towarzyszyły wystawa sprzętu i maszyn oraz pokazy pracy maszyn i urządzeń rolniczych.
Odwiedzający, oprócz grillowanych skrzydełek i udek mieli okazję posmakować pierogów z farszem drobiowym, wątróbki z cebulą i jabłkiem, kurczak z ananasem w sosie barbetu, kurczaka z ziołami, pieczonej rolady z kaczki, kurczaka z warzywami, złocistego kurczaka z rożna. Równie smaczne były różnego rodzaju wędliny drobiowe oraz wyroby garmażeryjne.
Dużym zainteresowaniem cieszyły się konkursy z atrakcyjnymi nagrodami zorganizowane dla różnych „kategorii” wiekowych o tematyce dotyczącej zdrowego odżywiania się oraz stosowania mięsa drobiowego i jego przetworów w codziennej diecie.